Friday 23 March 2018

Kerajaan Komited Perkasa Kaum Wanita – Najib


KUALA LUMPUR, 23 Mac – Kerajaan sentiasa komited dan berusaha untuk memperkasa kaum wanita agar golongan itu berjaya membina keluarga dan karier, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata kaum wanita merupakan antara penyumbang utama dan kunci kekuatan sosioekonomi negara.

“Terdapat banyak bantuan yang kerajaan sediakan untuk golongan ibu tunggal seperti Bantuan Anak Pelihara, Bantuan Kanak-Kanak, Bantuan Am Ibu Tunggal Wilayah Persekutuan dan Skim Bantuan Anak Yatim dan Ibu Tunggal Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA).

“Segala inisiatif ini diperkenalkan untuk meningkatkan kuasa beli kaum wanita,” kata Najib menerusi catatan di laman blog rasmi beliau bersempena Tahun Memperkasa Wanita 2018, di sini.

Najib berkata kerajaan turut menggalakkan kaum wanita menceburi bidang keusahawanan melalui program seperti BizWanita-i, Inkubator Keusahawanan Wanita, DanaNITA dan Inkubator Keusahawanan Ibu Tunggal.

“Bukan itu sahaja, kerajaan juga turut membantu wanita bumiputera agar dapat berjaya dalam bidang keusahawanan seperti Program Siswazah Perantis Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB) dan Skim Pembiayaan Program TemanNita,” kata Najib.

Bagi wanita yang ingin menceburi bidang keusahawanan pertanian, Program Pembangunan Usahawan Siswazah Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), dan Skim Usahawan Tani Komersial Siswazah disediakan untuk mereka.

Selain itu, kerajaan juga membantu kaum wanita yang kembali ke alam pekerjaan setelah lama berhenti melalui ‘Program Women Career Comeback’ kerana kita sedar kepentingan wanita dalam industri-industri ekonomi.

“Kerajaan berhasrat agar kaum wanita dapat mengambil peluang ini untuk meningkatkan pendapatan keluarga dan terus berjaya dalam karier mereka, terutama bersempena Tahun Memperkasa Wanita 2018 ini,” kata Najib. - Bernama

0 comments:

Post a Comment