Friday 16 March 2018

Salahkan Polis Pecat Anwar : Dr Mahathir Seperti Mahu Tulis Semula Sejarah


SHAH ALAM – Ketua  Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin menyifatkan tindakan Tun Dr Mahathir Mohamad yang cuba menyalahkan polis atas pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada barisan Kabinet 20 tahun lepas, seperti ‘mahu menulis semula sejarah’.

Beliau berkata kenyataan yang dikeluarkan pengerusi Pakatan Harapan itu juga ibarat mahu mengelak sindrom ‘meludah ke langit terpercik ke muka sendiri’ apabila kedua-duanya kini bekerjasama sebagai pembangkang.

“Disebabkan sekarang beliau (Dr Mahathir) bekerjasama dengan Anwar, maka beliau terpaksa tukar cerita (tentang pemecatan Anwar olehnya ketika menjadi perdana menteri) dengan menyalahkan pula polis.

“Dalam  buku biografinya bertajuk ‘A Doctor In The House’, beliau menyatakan, –  I have made many mistakes but removing Anwar was not one of them (Saya telah membuat banyak kesilapan tetapi menyingkirkan Anwar bukan satu daripadanya). Ini beliau (Dr Mahathir) sendiri yang tulis,” katanya selepas menyampaikan hadiah Pertandingan Golf Amal 2018 anjuran Persatuan Jaksa Pendamai (JP) Selangor di sini, hari ini.

Justeru itu, beliau berkata rakyat sepatutnya lebih bijak menilai senario politik tersebut apabila sesetengah pihak cuba mewujudkan sejarah versi baharu dengan memuatkan kisah terkini.

Pada Selasa lepas, portal berita Free Malaysia Today melaporkan Dr Mahathir sebagai berkata bahawa tindakannya memecat Anwar adalah satu perbuatan yang salah sepanjang mentadbir negara selama 22 tahun.

Lapor portal berita itu lagi, pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia tersebut turut menyatakan yang beliau terpaksa memecat Anwar kerana tiada pilihan lain selepas polis menyerahkan semua bukti mengenai  salah laku Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat terbabit kepadanya pada tahun 1998.

Dalam pada itu, berhubung pertandingan golf amal itu, Presiden JP Selangor Datuk Dr Mohd Karim Abdullah Omar berkata dana sebanyak RM200,000 berjaya dikumpulkan dan akan disalurkan untuk membantu rumah-rumah kebajikan dan anak yatim.

“Ini merupakan acara tahunan yang sudah masuk tahun keempat penganjurannya. Kita lakukan untuk kumpul dana bagi membantu golongan memerlukan dan JP Selangor akan berusaha menganjurkan lebih banyak acara seumpamanya demi menyantuni rakyat,” katanya.

Seramai 120 peserta terdiri daripada wakil korporat, pertubuhan bukan kerajaan dan pemain golf amatur menyertai pertandingan amal tersebut. - Bernama

0 comments:

Post a Comment