Tuesday 13 March 2018

Tuduhan Rafizi Sebabkan 3,105 Hilang Kelayakan Tunai Haji


KUALA LUMPUR: Seramai 3,105 pendeposit Lembaga Tabung Haji (Tabung Haji) hilang kelayakan menunaikan haji, termasuk kehilangan tahun giliran untuk menunaikan haji, berikutan artikel tohmahan terhadap perbadanan itu oleh Anggota Parlimen Pandan Mohd Rafizi Ramli dua tahun lepas, Mahkamah Majistret di sini diberitahu hari ini.

Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan Tabung Haji Datuk Rozaida Omar berkata ia berikutan pendeposit menutup akaun selepas hilang keyakinan terhadap Tabung Haji ekoran artikel tohmahan terhadap perbadanan itu yang disiarkan dalam akaun Facebook milik Mohd Rafizi pada 9 Feb 2016.

“Pada tempoh Januari dan Februari tahun 2016, seramai 3,954 pendeposit telah menutup akaun dan daripada jumlah tersebut seramai 3,105 pendeposit telah hilang kelayakan menunaikan haji.

“Mereka perlu mendaftar semula sekiranya mereka ingin menunaikan haji dan perlu menunggu tempoh yang lebih lama,” katanya ketika pemeriksaan utama Timbalan Pendakwa Raya Mohd Abazafree Mohd Abas pada perbicaraan kes Mohd Rafizi yang didakwa menyiarkan artikel mengandungi tohmahan terhadap Tabung Haji.

Rozaida yang merupakan saksi pendakwaan ketiga berkata sebelum ini terdapat pengeluaran wang atau penutupan akaun namun alasan yang diberi adalah lebih bersifat peribadi seperti kematian pendeposit, pembelian rumah dan pelaburan persendirian di institusi kewangan lain.

Bagaimanapun katanya, bagi tempoh yang dikaji, alasan pendeposit adalah kerana mereka tidak yakin dan hilang kepercayaan kepada Tabung Haji dan ingin melabur di tempat yang lebih selamat, yang secara tidak langsung menunjukkan artikel tersebut telah menjejaskan reputasi dan integriti pengurusan Tabung Haji.

Beliau berkata, berdasarkan aktiviti pengeluaran harian yang direkodkan Tabung Haji pada 10 Feb 2016, sehari selepas artikel itu disiarkan, terdapat peningkatan pengeluaran sebanyak RM41 juta, diikuti RM49.8 juta pada 11 Feb dan RM27.9 juta pada 12 Feb, berbanding hanya RM8 juta pada 9 Feb.

Terdahulu Rozaida menjelaskan bahawa bonus yang dibayar Tabung Haji kepada pendepositnya yang melebihi keuntungan dijana pada tahun 2012 dan 2014 bukan bermotifkan pilihan raya.

Beliau berkata pernyataan yang dikeluarkan itu adalah tidak benar kerana Tabung Haji merupakan satu institusi kewangan yang ditubuhkan secara berkanun dan mempunyai urus tadbir yang mampan.

“Sebarang kecenderungan yang menyatakan bahawa Tabung Haji boleh digunakan sebagai bahan politik menjejaskan reputasi pengurusan Tabung Haji itu sendiri.

“Pengurusan Tabung Haji terdiri daripada pegawai-pegawai yang bertauliah, profesional dan berintegriti, yang telah diberikan amanah untuk menguruskan dana bakal jemaah haji,” katanya.

Selain itu Rozaida menjelaskan bahawa hibah yang diberikan Tabung Haji kepada pendeposit pada awal tahun 2015 juga tidak mempunyai kaitan dengan krisis 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan ia dibuat berdasarkan peruntukan akta.

Mohd Rafizi mengaku tidak bersalah menyiarkan artikel bertajuk ‘Analisa Kewangan Tabung Haji 2009-2015’ dalam akaun Facebook Rafizi Ramli bertarikh 9 Feb 2016, yang mengandungi tohmahan terhadap Lembaga Tabung Haji yang boleh merosakkan nama baik perbadanan itu.

Dia dituduh melakukan kesalahan itu di Tingkat 18, Bangunan Tabung Haji, 201, Jalan Tun Razak di sini, pada 9 pagi, 8 Feb 2016 mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Perbicaraan di hadapan Majistret Umzarul An-Nur Umar bersambung 4 April. - Bernama

0 comments:

Post a Comment