Sunday 17 June 2018

Perwakilan Perlu Diberi Ruang, Peluang Memilih Pemimpin Terbaik Demi Survival UMNO – Khairy


KUALA LUMPUR, 17 Jun – Ketua Pemuda UMNO Malaysia, Khairy Jamaluddin berkata, bukan mudah untuk beliau mengambil keputusan untuk bertanding sebagai Presiden UMNO di mana beberapa hari yang lalu, beliau masih tetap dengan pendiriannya hanya untuk bertanding jawatan Naib Presiden sahaja. 

Bagaimanapun menurut Khairy, setelah memikirkan masa depan dan survival UMNO dalam keadaan hari ini, beliau mengambil keputusan bertanding jawatan Presiden UMNO kerana mahu ahli-ahli parti mempunyai pilihan tentang ke arah mana UMNO perlu dikemudi.

“Saya sangat hormat kepada YBM Tengku Razaleigh Hamzah. Malah, saya telah berjumpa dengan beliau beberapa hari yang lepas dan menggalakkan hasrat beliau bertanding di atas semangat pemilihan terbuka. 

“Saya juga sangat hormat kepada YB Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi. Dalam UMNO, beliau ibarat seorang abang kepada saya yang sentiasa membantu dan menasihati saya.

“Kedua-dua tokoh ini mempunyai kelebihan masing-masing. Tengku Razaleigh adalah seorang negarawan yang berjaya mengasaskan institusi-institusi penting negara seperti Petronas dan Bank Bumiputra. 

“Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid pula adalah seorang pejuang yang telah melalui jatuh bangun dunia politik dan mempunyai hubungan yang sangat erat dengan akar umbi parti. Kedua-dua mereka merupakan calon-calon yang mempunyai kekuatan tersendiri untuk jawatan presiden ini,” ujarnya dalam satu kenyataan di sini hari ini. 

Jelasnya lagi, memandangkan pertandingan di peringkat tertinggi UMNO kali ini adalah terbuka, beliau merasakan para perwakilan parti perlu diberi pelbagai pilihan sebelum mereka membuat keputusan yang dirasakan terbaik untuk UMNO.

Beliau juga dengan rendah diri menyifatkan dirinya tidak mempunyai pengalaman yang luas seperti calon-calon yang lain. 

“Tetapi saya mahu perwakilan diberi satu lagi pilihan yang mewakili peralihan generasi dalam UMNO. Satu pilihan yang pada prinsipnya melihat bagaimana parti kita dapat dibina semula mengikut acuan terkini tanpa melupakan asas penubuhan UMNO.

“Saya berikrar untuk bekerja sepenuh jiwa dan raga, bersama-sama dengan rakan-rakan seperjuangan dalam parti agar UMNO dikembalikan kepada roh asal dengan jasad yang baharu. 

“Roh yang saya maksudkan adalah parti Melayu yang inklusif, dengan menunjukkan keterangkuman yang besar kepada seluruh rakyat Malaysia. 

“Kita mahu UMNO dilihat sebagai sebuah parti yang membuka ruang kepada setiap lapisan masyarakat, bukan hanya golongan atasan, bangsawan, korporat dan elit sahaja. Parti untuk orang biasa. Parti yang menjaga kepentingan orang biasa. 

“Parti yang tidak rasis, tidak seksis, tidak jumud dan tidak lagi pekak terhadap kehendak rakyat jelata. Parti yang berjiwa besar terhadap kaum-kaum lain dan mungkin satu hari nanti Barisan Nasional boleh dibina semula sebagai satu rumah besar untuk semua,” ujarnya. 

Dalam menghadapi suasana pemilihan parti ini, kata Khairy lag, biarlah ia dilakukan di atas semangat perjuangan berteraskan fastabiqul khairat, iaitu berlumba-lumba untuk membuat kebaikan kepada rakyat, dan bukannya berlumba-lumba untuk jawatan, pangkat dan kekayaan.

Katanya, jasad yang baharu bermaksud penstrukturan semula parti secara total. UMNO mesti mengembalikan semangat keterbukaan dalam segala aspek. 

“Terbuka untuk bertanding. Terbuka untuk menegur dan mengkritik pemimpin tanpa dipecat. Terbuka untuk menerima ahli-ahli baharu tanpa sekatan. Terbuka untuk para perwakilan menentukan siapa yang akan menerajui UMNO dan bebas daripada cengkaman ‘warlords’. 

“Budaya ilmu perlu memacu perjuangan UMNO di setiap peringkat. Biarlah Perhimpunan Agung menjadi medan pertembungan idea untuk kebaikan rakyat dan bukannya pesta ucapan retorik yang hanya menghiburkan ahli parti. 

“Biarlah orang yang luar dari “sistem parti” diangkat bersama ke jawatan tertinggi – baik para ilmuan, profesional serta aktivis yang mungkin selama ini disekat dan dipinggirkan. Kita mahu membuka pintu UMNO seluas-luasnya kepada siapa sahaja yang ingin membina semula parti kita.

“Saya sedar saya juga penuh dengan kelemahan. Dan mungkin ada yang rasa saya terlalu muda dan mentah. Tetapi kita berada di zaman luar biasa yang menuntut jalan yang bukan biasa. Saya hanya mahu memberi para perwakilan pilihan yang seluas-luasnya. Menang kalah di tangan perwakilan dan ketentuan Ilahi,” jelasnya. 

Walau apapun keputusan pemilihan itu kelak, Khairy menegaskan bahawa beliau akan terus setia kepada perjuangan UMNO dengan tidak berbelah bagi dan akan menyokong siapa sahaja yang dipilih menjadi Presiden UMNO yang baharu nanti. 

“Apa yang penting, pemilihan ini perlu berjalan dalam semangat kekeluargaan UMNO agar ia dapat menjadikan parti lebih kuat untuk mengharungi cabaran besar pada hari-hari mendatang. 

“Inilah permulaan jalan yang jauh dan berliku. Jalan yang hari ini mungkin tidak nampak sinar di penghujungnya. Tetapi saya yakin, jika UMNO dapat dikembalikan denga roh perjuangan yang asal namun dalam jasad yang lebih segar, rajawali perjuangan akan terbang semula satu hari nanti,”tegasnya. 

0 comments:

Post a Comment