Saturday 15 December 2018

UMNO Pulau Pinang Mahu Dalang Dikenakan Tindakan Tegas


BUTTERWORTH: UMNO Pulau Pinang mahu tindakan tegas diambil terhadap dalang yang mendorong sekumpulan Ahli Parlimen UMNO keluar parti baru-baru ini.

Pengerusi UMNO negeri, Datuk Musa Sheikh Fadzir, berkata tindakan dalang berkenaan yang mensabotaj parti adalah amat mengecewakan dan parti perlu bertindak tegas terhadap individu terbabit.

“Kalau pimpinan tahu (ada dalang), parti perlu ambil tindakan kerana orang ini mensabotaj parti.

“Jangan hanya ambil tindakan terhadap ahli saja, ambil tindakan terhadap orang atasan juga jika terbukti ‘dia’ adalah dalangnya.

“Biarlah hilang seorang dua, tidak kira siapa pun,” katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Sebelum ini, bekas Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin Abu Bakar, mendakwa ada golongan ‘bangsawan’ menjadi pendorong hampir kesemua pemimpin utama UMNO Sabah yang bertindak keluar parti, Rabu lalu.

Dakwaan Khairy itu dipercayai merujuk kepada bekas naib presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Hishammuddin bagaimanapun menafikan beliau adalah dalang yang mengatur sekumpulan wakil rakyat dan pemimpin meninggalkan UMNO.

Dalam perkembangan lain, Musa berkata, UMNO Pulau Pinang tetap menyokong kepemimpinan Presiden, Datuk Seri Zahid Hamidi.

Malah katanya, UMNO tidak perlu mengadakan Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM) dan kepemimpinan tertinggi hanya perlu melaksanakan gerak kerja seperti biasa.

“Selagi Zahid masih Presiden, kita akan sokong dan selepas ini siapa saja yang jadi Presiden, kita akan sokong.

“Bagi saya, EGM tidak perlu diadakan kecuali Presiden dan Timbalan Presiden meninggalkan parti. Kita ada perlembagaan,” katanya. - BH Online

0 comments:

Post a Comment