Wednesday 29 May 2019

AG Jangan Urus Jabatan Peguam Negara Seperti Firma Guaman Sendiri


KUALA LUMPUR, 29 Mei – Ketua Whip Ahli Parlimen Pas, Datuk Takiyudin Hasan mengingatkan Peguam Negara agar tidak menguruskan Jabatan Peguam Negara seperti firma guamannya sendiri setelah melihat kepada beberapa perkara yang berlaku sepanjang pengurusan inkues Allahyarham Mohd Adib Mohd Kasim dan pelbagai perkara lain.

Dalam sidang medianya bersama blok pembangkang hari ini, beliau menegaskan Jabatan Peguam Negara mempunyai prosedur serta peraturan yang perlu diikuti dan tidak seharusnya melakukan perkara yang boleh menghilangkan keyakinan rakyat kepada Jabatan Peguam Negara itu sendiri.

“Kita berpandangan, inkues yang diadakan di Mahkamah hari ini adakah satu keperluan setelah Timbalan Ketua Polis Selangor, Datuk Abdul Rashid Abdul Wahad pada 18 Disember 2018 , mengatakan kes kematian Adib diklasifikasikan sebagai bunuh.

“Semasa kejadian Adib belum meninggal dan kes diklasifikasikan dibawah seksyen 307 iaitu percubaan membunuh …diklasifikasikan sebagai 307 sebab kita percaya sudah ada cukup bukti mengatakan bahawa ada kes cubaan membunuh kerana pada masa itu Adib belum meninggal.

“Jadi apabila Adib meninggal automatik kes diklasifikasikan sebagai kes bunuh.’ Evidence’ dah cukup kenapa perlu inkues lagi. Jadi persoalan kita adakah AG sekarang ini tidak lagi percaya kepada Polis,” katanya pada sidang media bersama blok pembangkang yang diadakan bersama Ketua Pembangkang dan Ketua Whip Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) di sini, hari ini.

Tambah beliau sememangnya dalam undang-undang, inkues adalah di bawah kuasa Peguam Negara yang mana beliau boleh meminta majistret untuk mengadakan inkues atau inkuiri.

“ Itu memang kuasa beliaulah namun kalau sekiranya punca kematian itu belum diketahui. Ini punca kematian sebagaimana Polis telah sahkan dan diketahui . Jadi persoalan kita adakah Peguam Negara sekarang ini tidak lagi percaya kepada Polis. Polis yang menjalankan siasatan dengan begitu teliti dan begitu ’evidence’ dan sebagainya serta klasifikasi sebagai kes bunuh. Adakah tidak percaya kepada Polis.

“Keduanya…. inkues ini adalah open inkuiri..ini bermakna untuk menentukan punca kematian dan tidak ada sesiapa pun lagi yang dituduh melakukan perbuatan itu iatu membunuh. Sepatutnya dalam kes ini peranan AG adalah untuk menolong Mahkamah menentukan mencari punca kematian.

“Namun apa yang berlaku sekarang ini kita lihat AG seolah-olah dalam proses pendakwaan menuduh seseorang dan dia sudah ada satu kesimpulannya sendiri . Kesimpulannya seolah-olah kematian Adib bukanlah dipukul oleh mana-mana pihak.

“Buktinya disebut tadi satu afidavit daripada seorang Timbalan Pendakwaraya yang menjadi ‘Conducting Officer’ di dalam inkuiri berkenaan yang bernama Hamdan Bin Hamzah… apabila pihak kuil telah membuat rayuan di Mahkamah Rayuan telah menarik balik rayuan tersebut setelah satu afidavit telah dimasukkan oleh pegawai peguam negara mengatakan bahawa kematian Adib ini bukan disebabkan oleh apa-apa tindakan mana-mana orang. Itu yang terkandung di dalam afidavit menyebabkan mereka tarik balik. Maknanya tidaka da sesiap yang memukul Adib. Adakah ini peranan Peguam Negara? Bagi kami bukan peranan Peguam Negara, itu peranan Koroner menentukan. Inilah persoalan kami,” tegasnya.

Tegasnya lagi penarikan diri peguam yang mewakili KPKT dan Jabatan Bomba serta keluarga Adib, iaitu Syazlin Mansor merupakan satu perkara yang amat serius.

“Ketiganya apabila Peguam yang mewakili KPKT dan Jabatan Bomba serta keluarga Adib, iaitu Syazlin Mansor , beliau adalah profesional dan bukannya pegawai kerajaan. Namun telah diarahkan oleh Peguam Negara supaya tarik diri.

“Apa kuasa Peguam Negara di situ …kita tahu memang KPKT satu kementerian dan sepatutnya mendapatkan advise tetapi kenapa selepas lima bulan inkues diadakan barulah diminta tarik balik. Dulu tidak bantah ..ini merupakan satu perkara yang amat serius pada pandangan kami,” ujarnya.

Takiyudin seterusnya menegaskan pembelaan terhadap Adib bukankah kerana namanya Adib tetapi atas dasar pembelaan untuk seluruh rakyat kerana jika Maniam mahu pun Ah Seng yang mengalami nasib yang sama seperti Adib, langkah yang sama akan turut diambil.

“Kami sebagai pembangkang akan mewakili rakyat bukan kerana namanya Adib , tetapi kerana apa yang dialami oleh simati ini. Kita tidak pernah campurtangan sebagaimana sebelum ini isu Teo Beng Hock yang telah dipolitikkan dan kita tidak pernah mempolitikkan isu Adib ini.

“Kita menuntut keadilan diberikan kepada Adib yang dah meninggal dan keluarganya yang telah kehiangan anak. Itu sahaja dan keseluruhannya pembelaan terhadap kakitangan awam yang terkorban dalam melaksanakan tugas sebagai contoh,” tambahnya. -MediaUMNO

0 comments:

Post a Comment