Monday 27 May 2019

Cukup-cukuplah Cerita Tanam Buluh… Minum Minyak Sawit, Rangka Segera Pemulihan Ekonomi – Razali


KUALA LUMPUR, 27 Mei – Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Razali Ibrahim berkata kerajaan hari ini perlu lebih serius dalam melonjakkan suasana dan pasaran ekonomi supaya negara tidak terjerumus kepada situasi yang agak lebih teruk kerana lagi lama Pakatan Harapan (PH) bermain polik sepertimana yang boleh dilihat hari ini, maka negara akan jadi tidak menentu.

Menurut beliau dasar-dasar yang dibuat oleh kerajaan hari ini tidak menampakkan keyakinan dalam soal pemulihan ekonomi dan cukup-cukuplah cerita sepertimana tanam buluh, minum minyak kelapa sawit dan sebagainya lagi.

“Saya tidak nampak dasar-dasar yang dibuat boleh memberi keyakinan dalam soal pemulihan ekonomi. Isu ada banyak tetapi perkara yang kerajaan buat untuk membawa kepada keyakinan dan membina balik kedudukan ekonomi tidak ada.

“Contoh, cukup-cukuplah cerita tanam buluh… minum minyak sawit kerana kita sepatutnya dalam soal ringgit misalnya, kita kena promoasi secara serius beli barangan buatan Malaysia, rakyat tidak boleh boleh ditakuti dengan berbelanja. Kena belanja… Ringgit lemah jangan beli barang luar, beli barang dalaman supaya industri kecil dan sederhana kita masih boleh berkembang,” katanya kepda UMNO-Online.

Ujar beliau, suasana aktiviti ekonomi hari ini seperti bazar Ramadan, kedai-kedai perniagaan semakin kehilangan pelanggan kerana ketidakyakinan tersebut dan tidak ada dasar-dasar pemulihan.

“Satu lagi contoh apabila membuat kenyataan untuk bank mempermudahkan pinjaman beli rumah itu tidak menguntungkan rakyat. Mereka sepatutnya cerita menurunkan harga rumah dan bukannya meminta mendapatkan keuntungan dengan beli harga yang mahal dan akhirnya beban hutang makin tinggi. Jadi perkara-perkara yang dibuat ini tida langsung memberikan keyakinan dan ini yang pada saya menonjolkan lagi kelemahan pentadbiran kerajaan hari ini,” ujarnya.

Katanya, sebab itulah soal janji seratus hari ramai orang tuntut dan baginya janji tersebut memang susah untuk dilaksanakan.

“Saya tidak ada masalah sebab memang susah nak buat dan kita pun tahu janji-janji itu hanya semata-mata untuk pilihan raya. Sebab itu saya sebut dalam keadaan kita redha keputusan pilihan raya, tetapi kita tidak redha ditipu secara terang-terangan. Kalau sudah setahun, pada saya ianya bermasalah malah untuk kita biarkan mereka terus bermain dengan isu-isu politik semata-mata telah membuat rakyat bosan,” tegasnya.

Dalam perkembangan lain, mengenai Tabung Harapan beliau menyifatkan ianya menimbulkan banyak persoalan bagi sebuah kerajaan yang menganjurkan ketelusan, integriti dan ‘good governance’.

“Sebelum mereka beritahu untuk belanja bayar hutang dan sebagainya, kita pun tidak tahu prosedur kutipan itu macam mana, siapa yang audit, berapakah jumlah, daripada mana datang… tahu-tahu satu pengumuman dibuat. Sebenarnya rakyat sudah menyumbang banyak kepada kewangan negara dengan pembayaran cukai, jadi kutipan tabung ini sepatutnya tidak perlu pun tetapi sebab terlalu bermain politik nak tunjukkan kononnya negara ini nak bangkrap, hutang 1 trilion, akhirnya PH cuba mendapat simpati rakyat tetapi mereka sebenarnya mendedahkan masalah-masalah baru,” tambahnya lagi.- MediaUMNO

0 comments:

Post a Comment